PROGRAM „PONUDIMO VIŠE“

U lipnju 2018. godine smo započeli s drugom godinom provedbe trogodišnjeg programa “Ponudimo više” koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade I socijalnu politiku.

Aktivnosti koje provodimo su različitog karaktera, kako bi svaka osoba s invaliditetom pronašla onu idealnu za sebe. U cilju osiguravanja prava osobama s invaliditetom na mogućnost da same zarađuju za život, promicanja mogućnosti zapošljavanja te stjecanja radnog iskustva OSI na otvorenom tržištu rada bitno je osobe s invaliditetom poticati na stjecanje znanja, vještina i navika potrebnih za zapošljavanje.  U ovoj godini smo nastavili s provođenjem radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima se osobama s invaliditetom omogućuje stjecanje osnovnih znanja o vlastitim mogućnostima, samoprocjene uz stručno vodstvo, mogućnostima profesionalnog usmjeravanja, predstavljanja poslodavcu, traženja posla i sl. Organizacijom različitih radionica, osobe s invaliditetom trebaju prepoznati svoje potencijala i pronaći sebe i svoje mjesto na tržištu rada.

Uočena je potreba za jačanjem samopouzdanja i vjere u svoje sposobnosti osoba s invaliditetom. Zaštitnički odnosi u obitelji, ugrađeni stavovi da se društvo „mora“ pobrinuti za osobe s invaliditetom te da osobe s invaliditetom imaju određena „prava“ stvorilo je kod većeg broja, pogotovo mlađih osoba s invaliditetom tzv. naučenu bespomoćnost. Radi se o fenomenu koji osobama s invaliditetom ne dopušta osamostaljivanje i socijalno uključivanje, bježe u sigurno okruženje, u pasivnost, u svijet ovisnosti i bespomoćnosti. Vezano uz rješavanje spomenutnog problema, održane su radionice pod vodstvom psihologinje Biljane Crnčević koja je radila na otklanjanju osjećaja bespomoćnosti, na prepoznavanju i osvještavanju pasivnosti i gubitka volje i energije, na podizanju motivacije i samopouzdanja.

Nastavili smo s pružanjem usluge grupnog vježbanja pod vodstvom fizoterapeuta Lidije Čurin, individualnog vježbanja pod vodstvom fizioterapeuta – Bowen tehnika Tina Jelenić, te smo se dodali novu aktivnost – vježbanje na bazenima pod vodstvom fizioterapeuta Ane Ivanek Kovačević.

Usluga poludnevnog boravka prestavlja aktivnost u kojoj osobe s invaliditetom ostvaruju svoje potencijale, a ujedno se druže i zabavljaju. U narednom razdoblju planiraju se radno-okupacijske aktivnosti koje su osmišljene kao neka vrsta stručne prakse kod određenih poslodavaca, u djelatnostima za koje osobe s invaliditetom izraze interes. Radno-okupacijske aktivnosti imaju za cilj upoznavanje osoba s invaliditetom s načinom rada, pristupu radu i radnom procesu kod različitih poslodavaca.