Radionica „Slušam, čujem, razumijem“ u OŠ Podturen


Dana 8. svibnja 2019. godine održana je posljednja radionica „Slušam, čujem, razumijem“ u sklopu projekta Učenjem do tolerancije u Osnovnoj školi Podturen za učenike nižih razrednih odjeljenja.

Radionicu je vodila psihologinja Biljana Crnčević Lapat, koju je započela igrom upoznavanja. Radionica je bila usmjerena na razvijanje tolerancije odnosno poštivanja različitosti među učenicima te prihvaćanje drugih onakvih kakvi jesu, sa svim njihovim manama i vrlinama. To se najbolje može ostvariti poticanjem prijateljske atmosfere u razredu, stoga su kroz razgovor sa psihologinjom učenici navodili tko je njihov najbolji prijatelj iz razreda te kako se ponašaju jedni prema drugima. Stvaranju prijateljstva pomaže i rješavanje sukoba, što im je kroz poučnu priču o šumskim životinjama psihologinja nastojala pojasniti, odnosno upoznati ih s načinom rješavanja svađa u razredu, školi, ali i izvan nje. Na kraju su radili na osvještavanju pozitivnih osobina, na način da je cijeli razred naveo po jednu vrlinu za svakog učenika.

Nakon provedenih radionica, može se zaključiti da je većina uključenih učenika vrlo tolerantna prema djeci s teškoćama u razvoju, ali i prema ostalim učenicima, što su nam potvrdile i njihove učiteljice.