Radionice „Nasilje nije moj izbor“ u Podturnu, Dekanovcu i Domašincu


Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u sklopu projekta Učenjem do tolerancije kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastavilo je s ciklusom radionica „Nasilje nije moj izbor“. Radionice su se održale u Osnovnoj školi Domašinec, Područnoj školi Florijana Andrašeca Dekanovec i Osnovnoj školi Podturen za učenike nižih razrednih odjeljenja.

Ciklus radionica vodila je socijalna radnica Lea Jurković. Nakon kratkog upoznavanja s učenicima socijalna radnica je kroz igre i asocijacije potaknula učenike da razmisle na što ih sve podsjeća riječ osoba s invaliditetom. Nakon što se prikupilo dovoljan broj pojmova učenici su se morali snaći u različitim neuobičajenim situacijama poput crtanja zatvorenih očiju, pisanja nedominantnom rukom ili listanje knjige bez pomoći ruku. Iako su ispočetka „igru“ smatrali zabavnom, na kraju su učenici sami zaključili kako je teško raditi bilo što bez vida, sluha ili udova.

Na kraju radionice učenici su zajedničkim snagama zaključili kako nije lijepo kada se nekome rugaš i da se prema osobama s invaliditetom treba odnositi kao prema svakoj drugoj osobi tj. brižno, pažljivo, prijateljski i bez predrasuda.