Održane muzičke radionice u sklopu programa Ponudimo više IV

Radionice su održane u sklopu provedbe prve godine programa PONUDIMO VIŠE IV, kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Radionice je provodila Lidija Detić, glazbeni odgajatelj. Održane su radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Prva je radionica održana online u obliku interaktivnog predavanja. Tema je bila „Istraživanje zvukova i muziciranje s balonima”. Polaznici su kroz slušanje četiri, stilski potpuno različita, glazbena primjera prepoznavali sličnosti i razlike u zvuku tih skladbi. Nakon slušanja svake skladbe pokušali smo uz pomoć balona imitirati karakteristične zvukove tih skladbi. Na kraju smo pogledali nekoliko primjera skladbi izvedenih isključivo uz pomoć balona.

                Druge dvije radionice započeli smo vođenom fantazijom „Kule u pijesku” s ciljem opuštanja i uživanja u trenutku i iskustvu koji su prolazni, ali vrijedni pamćenja. Nastavili smo sa tjeloglazbom gdje smo pljeskanjem, tapšanjem i pucketanjem prstima uveli temeljne ritmičke uzorke koje smo kasnije koristili za muziciranje na ritamskim i melodijskim udaraljkama. Koristeći različite ritamske udaraljke istraživali smo različitost zvukova koje možemo njima izvoditi. Izmjenjivali smo se u smišljanju i zadavanju različitih ritmičkih uzoraka kroz metodu jeke i igre „šalji dalje”. Te uzorke svirali smo uz pjesmu „Zamisli život u ritmu muzike za ples”. Kao dodatni poticaj na samostalno muzičko stvaranje uključili smo prvo igru ritmiziranja vlastitih imena, a zatim i smišljanje vlastitog teksta za pjesmu „Zamisli život” kroz brainstorming i razgovor o aktualnim temama.

                Na završnim radionicama prenijeli smo ranije stečeno iskustvo sviranja na ritamskim udaraljkama na sviranje melodijskih udaraljki i bas gitare. Tako su polaznici, korak po korak, od ritmičkih uzoraka došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život” na ksilofonima, metalofonima  i bas gitari. Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa smo, uz moju pratnju na gitari, zajedno odsvirali i odpjevali našu verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

                Smatram da smo kroz druženje, slušanje glazbe i aktivno muziciranje ostvarili sve postavljene ciljeve radionice. Zahvaljujem svim sudionicima i organizatorima na strpljenju, trudu i dobroj atmosferi – uživala sam u zajedničkom muziciranju!

Lidija Detić

Sudionici su bili izrazito zadovoljni što su sudjelovali u ovakvom tipu aktivnosti. Iako su radionice održane na način da su poštovane sve epidemiološke mjere, prilagođene pandemiji korona virusa, sudionici su izrazili želju i za daljnje uključivanje u ovakve aktivnosti.